Yksityisoikeus
Yksityisoikeus on oikeudenala, joka säätelee yksityisten henkilöiden ja oikeushenkilöiden välisiä oikeussuhteita. Se kattaa laajan kirjon erilaisia oikeudellisia kysymyksiä ja sääntöjä, jotka liittyvät esimerkiksi omaisuuden omistukseen, hallintaan ja käyttöön, sopimuksiin ja velvoitteisiin sekä henkilöiden välisiin suhteisiin.
Esine- ja varallisuusoikeus ovat keskeinen osa yksityisoikeutta, ja ne esimerkiksi määrittelevät, miten erilaisia omaisuudenmuotoja, kuten kiinteistöjä, irtainta omaisuutta ja immateriaalioikeuksia, omistetaan, siirretään ja suojellaan. Sopimusoikeus puolestaan säätelee sitä, miten sopimukset solmitaan, mitä velvoitteita ja oikeuksia sopimuksilla on, sekä miten sopimusrikkomuksia käsitellään.
Yksityisoikeus koskee myös henkilöiden välistä vastuuta, kuten vahingonkorvausvelvollisuutta, perhe- ja perintöoikeutta sekä monia muita juridisia aihealueita, jotka liittyvät yksilöiden välisiin suhteisiin. Keskeistä yksityisoikeudessa on oikeudenmukaisuus ja sopimusten sekä velvoitteiden asianmukainen täytäntöönpano, mikä luo puitteet yksilöiden turvalliselle ja ennustettavalle elämälle yhteiskunnassa.
Jos kohtaat yksityisoikeuteen liittyvän ongelman, ota yhteyttä toimistoomme sähköisen yhteydenottolomakkeemme kautta (löytyy etusivumme alalaidasta) tai jos asiasi on kiireinen, niin voit myös soittaa meille toimistomme aukioloaikojen puitteissa. Yhteystietomme löytyvät täältä.
Perheoikeus
Perheoikeus on yksityisoikeuden lohko, jossa säännellään tiettyjä elämäntilanteita. Toimistomme palvelee asiakkaitaan seuraavissa perheoikeudellisissa asioissa:
Lasten tapaamis- ja elatusasiat. Erotilanteissa usein ajatellaan tunteilla, eikä välttämättä haluttuun lopputulokseen päästä edes lastenvalvojan avulla. Tällaissa tilanteissa joudutaan turvautumaan tuomioistuimeen, jossa tuomari arvioi lasten etua silmällä pitäen; kenen luona lapsi eron jälkeen asustaa, miten usein hän tapaa toista vanhempaansa ja miten toinen vanhempi osallistuu lapsensa elatukseen.
Ositukset ja omaisuuden erottelut. Edellä mainitut lapsiasiat eivät erotilanteissa ole ainoa asia, joka vaatii kompromisseja. Etenkin avioliitoissa, mikäli omaisuuksia ei ole rajattu avioehdoin, omaisuuden jakaminen vaatii lakimiestä avuksi.
Jäämistöoikeus
Jäämistöoikeus lukeutuu perheoikeuden tavoin yksityisoikeuden piiriin ja jäämistöoikeudella säädellään perintöön ja testamenttiin liittyvästä oikeudesta. Toimistomme avustaa asiakkaita seuraavissa jäämistöoikeudellisissa asioissa:
Testamentit. Testamentin tekemiselle on laissa asetettu tiettyjä vaatimuksia, että se on pätevä. Lainsäätäjä haluaa tällä tavalla toisaalta suojella perillisiä, mutta myös samalla kunnioittaa perinnön jättäjän viimeistä toivetta. Testamentin laatimisessa kannattaa käyttää apuna lakimiestä. Tällä tavalla lakimies varmistaa sen, että lain asettamat määrävaatimukset täyttyvät.
Perunkirjoitus on tilaisuus, joka täytyy järjestää kolmen (3) kuukauden kuluessa vainajan kuolemasta. Perunkirjoituksessa laaditaan perukirja, johon listataan kaikki vainajat varat ja velat, perilliset sekä mahdolliset testamentin saajat. Perukirjalla on useita käyttötarkoituksia; se toimii vainajan kuolinpesän veroilmoituksena, sekä kuolinpesän osakas- ja omaisuusluettelona.
Riita-asiat
Tavallisessa arjessa riitaa voi nykyään syntyä melkeinpä mistä tahansa. Erimielisyyttä voi syntyä etenkin tavanomaista suuremmissa hankinnoista, kuten vaikka autokaupoissa jos autoon tulee yllättäen vikaa, tai työelämässä saattaa syntyä erimielisyyttä palkasta tai työsopimuksen ehdoista.
Toimistomme on yksityishenkilöiden riita-asioissa erikoistunut hoitamaan auto- ja venekauppoihin, kiinteistökauppoihin sekä asunto-osakeyhtiöihin liittyviä riita-asioita. Hoidamme myös työ- ja toimisuhteisiin, sekä yleiseen sopimus- ja vahingonkorvausoikeuteen liittyviä riita-asioita.
Pienissä irtainta koskevissa kaupoissa, neuvomme ensin kääntymään kuluttajaneuvonnan puoleen. Näin siksi, koska menettely kuluttajaneuvonnassa on asianosaiselle maksutonta, kun taas lakimiehen perimä palkkio saattaa olla moninkertaisesti kalliimpi, kuin riidan kohteena olevan irtaimen arvo. Usein pienemmissä erimielisyyksissä kuluttajaneuvonnan ammattitaitoinen henkilöstö löytää osapuolten välille molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun.
Työ- ja virkamiesoikeus
Työelämässä ei välttämättä enää riitä se, että osaa tehdä työnsä, vaan nykyään lähes jokainen toimiala on säännelty ja sääntely muuttuu sitä mukaan, kun työmarkkinajärjestöt uusivat työehtosopimuksiaan. Tämä johtaa käytännön tason työelämässä siihen, että jälkikäteen syntyy erimielisyyttä esimerkiksi ylityökorvauksista, tai työnantaja ei ole lomapalkkaa laskiessaan huomioinut, että työehtopopimuksen lisäksi lomapalkan laskennassa olisi tullut huomioida vuosilomalain säännökset.
Toimistoltamme löytyy kokemusta mm. Työmarkkinayhdistysten välisistä työehtosopimusneuvotteluista, sekä työntekijöiden avustamisesta työsuhteisiin liittyvissä erimielisyyksissä, joita on käsitelty riita-asioisa käräjäoikeuksissa.